Bevochtiger met of zonder slang

Met slang

De luchtvochtigheid (LV) in je kweekruimte speelt een belangrijke rol met betrekking tot de groei van je planten. Het kan de groei en de uiteindelijke oogst opbrengst beïnvloeden,maar het kan ook meeldauw (schimmel) verspreiden. Echter,door goede kennis over wat je planten nodig hebben en te zorgen dat ze dit ook krijgen,zal de kwaliteit van je teelt en dus je marihuana verbeteren. Kennis is macht!

Op de eerste plaats,wat is luchtvochtigheid? Het woord zegt het al: Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht (waterdamp is in principe water in gasvorm). Het wordt altijd uitgedrukt in procenten. Bijvoorbeeld: een luchtvochtigheid van 75% betekent dat de lucht op dat moment 75% van de totale waterdamp bevat,die het kan vasthouden bij de temperatuur op dat moment. Als de lucht verwarmt,kan deze meer waterdamp vasthouden,zodat temperatuur en luchtvochtigheid in verhouding zijn. Het percentage dat de luchtvochtigheid meet,noemt men dan ook Relatieve Luchtvochtigheid (RV).

Veel beginnende kwekers proberen de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden. Dit is een veelgemaakte fout,net als de mening dat een hoge luchtvochtigheid voor ziektes zorgt onder de planten. Hoewel dit gedeeltelijk klopt,kan deze houding van ‘op zeker spelen’ averechts werken op de groei van je planten.

Het is zo belangrijk voor je planten omdat het invloed heeft op de mate van waterverdamping van je planten. Tijdens het verdampen,stoten planten waterdamp af en werkt hetzelfde als bij osmose,waarbij het watergehalte,zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de plant,in balans wordt gehouden. Dit betekent,dat bij een lage luchtvochtigheid je planten snel zullen verdampen,daar water de lucht in wordt getrokken,waardoor de hoeveelheid water in de plant afneemt met schadelijke gevolgen voor je plant door een te laag watergehalte. Bij een hoge luchtvochtigheid zullen planten minder snel water verdampen met een kleinere kans op verlies. Cannabisplanten hebben een luchtvochtigheidsgehalte van bijna 100%,dus zij zullen altijd water verdampen (hetgeen op zich prima is,daar dit een belangrijk onderdeel van hun bestaan vormt).

Waarom verdampen planten dus water? Zij doen dit eigenlijk om meerdere belangrijke redenen. Zij doen dit om de temperatuur te regelen; op deze manier verkoelen planten zichzelf en regelen hiermee hun eigen temperatuur. Het is ook een manier van de cannabisplanten om hun mineralen en voedingsstoffen vervoeren; als het de plant verlaat via verdamping,trekt deze meer uit de wortels,zodat voedingsstoffen van de grond onttrokken worden. Het is tenslotte ook hoe de plant zijn kooldioxide uit de lucht haalt,die hij nodig heeft; planten openen hun poriën om waterdamp af te stoten en kooldioxide op te nemen.

Als de luchtvochtigheid te laag is,zullen je cannabisplanten veel water gaan verdampen,hetgeen een vernietigende werking heeft op hun transportsysteem. Ze zullen veel water verliezen en zullen schade vertonen die normaal veroorzaakt wordt door droogte,zoals onvolgroeide nieuw blaadjes,verschrompelde oude bladeren en afstervende bloemen.

Zoals gezegd,een lage luchtvochtigheid is meestal de valkuil voor de meeste beginnende kwekers,en wel hierom: ze hebben ergens gehoord of gelezen dat hoge luchtvochtigheid ziektes kan veroorzaken en dat klopt in zekere zin. Hoge luchtvochtigheid kent zijn eigen gevaren. In een kweekruimte met extreme luchtvochtigheid en weinig luchtverplaatsing (lees: ventilatie) loop je het risico dat je planten een schimmelziekte oplopen,zoals meeldauw en wortelrot. Echter,dit is makkelijk te voorkomen door goed beleid en goede controle over de omstandigheden in je kweekruimte.

Je kunt je RV het beste meten met een hygrometer. Deze geeft een exacte meting van de hoeveelheid waterdamp in de lucht.

Luchtvochtigheid heeft gedurende de hele levenscyclus invloed op de plant. Hieronder staat beschreven wat deze invloeden in iedere fase zijn en wat de optimale luchtvochtigheid is.

De zaailingfase:

In deze fase is de ideale RV 70-80%. Deze RV zorgt ervoor dat de zaailingen niet teveel energie in hun verdampingsproces hoeven te stoppen,daar er weinig sprake is van onevenwichtigheid. Hierdoor kunnen de zaailingen zich volledig concentreren op hun wortel- en bladgroei. De kleintjes zullen ook een bepaald verdampingsniveau moeten behouden om voedingsstoffen van zijn groeiomgeving te onttrekken.

Een goede manier om de luchtvochtigheid in je kweekruimte te regelen,is ventilatie en het gebruik van een bevochtiger als de luchtvochtigheid minder begint te worden. Een bevochtiger is makkelijk te verkrijgen en is een goedkoop apparaat om op eenvoudig wijze waterdamp aan de lucht toe te voegen. Met de bevochtiger en de hygrometer samen kun je de RV,nodig voor je cannabisplanten,makkelijk regelen.

De vegetatieve fase:

In deze fase kan de RV 50-80% zijn. Je planten hebben nu de belangrijkste groeifase bereikt,waarin de RV mag variëren. Dit komt omdat de plant nu een veel groter oppervlak heeft gekregen,waarmee hij kan verdampen,zodat deze minder stress heeft door snellere verdamping.

Echter,dit houdt in dat je planten in een veel grotere mate water kunnen verdampen. Houd daarom je planten constant in de gaten. Als het vochtigheidsgehalte onder de verantwoorde minimale grens komt,zullen je planten zo snel water verdampen dat ze het risico van overbemesting lopen doordat ze teveel voedingsstoffen ineens aan de grond onttrekken.

De bloeifase:

Als je cannabis eenmaal in de bloei staat,moet je de RV aanzienlijk laten zakken. Hiermee verminder je de kans op gevreesd rot. De ideale RV in je kweekruimte zou nu 40-50% zijn.

Je kweekruimte in de gaten houden en te meten, is belangrijk om het maximale uit je planten te halen. Het is een vaak onderschatte factor bij minder ervaren kwekers. Je hebt nu een beter beeld van het belang ervan, hetgeen je zal helpen de kwaliteit van je teelt te verbeteren.